Új utakon

Kézikönyv narkósokhoz...

Csernus, Dobai, Tárnok: Drogma című könyve alapján.

Narkós: az, aki rendszeresen használ drogot - az alkohol, a játék, bármi ide számít -, ami miatt elveszíti önkontrollját, kiszolgáltatottjává válik szenvedélyének. Fellazul az önmagának felállított erkölcsi mérce, akaratereje a szenvedélyére korlátozódik. Bármi áron és minél gyorsabban jól akarja érezni magát, számára a rossz kedélyállapot elviselhetetlen. Egy narkós mindig boldog akar lenni. Környezetét önző módon kifacsarja, ígérgetésekkel, ámításokkal, hazugságokkal rombol maga körül mindent. Tetteiért a felelősséget családjára, párjára, barátaira hárítja, ő mindig a körülmények áldozata...

Miért használnak drogot?

Mert jó érzést okoz. Mert segítségével el lehet menekülni a valóságtól. Mert trendi. Mert közösséghez lehet tartozni vele. Mert elűzi az unalmat. Laikus öngyógyításból. Családi mintakövetés okán. Kíváncsiságból. Lázadásból.

Néhány gyakori narkósszöveg

„Akkor hagyom abba, amikor csak akarom!"

Ezt a kijelentést a narkóskarrier elején használják az érintettek, amikor már elkezdték megtapasztalni, hogy nem ők irányítanak, de még nagyon bennük van a mindenhatóság érzése saját életükkel kapcsolatban. Azt akarják hinni: ÉN irányítok. Gyávák bevallani az igazat, hogy az irányítás már a kábítószeré. Ugyanakkor mélyen, legbelül kezdenek rádöbbenni arra, hogy rabszolgák és kiszolgáltatottak. „Anyu, ugyan már, én a narkót sohasem fogom kipróbálni!"

E mondat komolysága egyenlő a nullával. Még akkor is, ha az, aki kijelenti, hatalmas vehemenciával szidja a narkósokat, azok le- és felmenőit... A támadás fél siker, nemde? „Nem hiszel nekem???"

Ez a mondat leggyakrabban akkor kerül napirendre, amikor valaki sáros, rettenetesen erőszakos, ugyanakkor gyáva felvállalni tetteinek következményeit, és igyekszik „kisunnyogni" a helyzetből.

A hozzátartozó - szülő, társ, barát - lát valamit, amiről érzi, hogy gázos, de nem mer belegondolni sem, mert akkor kénytelen lenne belátni azt is, hogy elszúrt valamit. Nem figyelt oda. És amúgy is az ő drága gyermeke - párja, barátja - nem okozna neki ilyen fájdalmat. Bizonytalan és befolyásolható. És hiszékeny akar maradni. Ezt hívják struccpolitikának. Érzi, hogy valami nem gömbölyű, de a saját feje meg a narkósé megmagyarázza neki, hogy amit érez, az nem is úgy van. Ez a legkönnyebbnek látszó út.

Ilyenkor marad a látványos visszatáncolás, amire gyönyörűen rájátszik a támadó-védekező, és megmenekül. Átmenetileg!

„Ha nem adsz pénzt most, azonnal, akkor öngyilkos leszek, kiugrom az ablakon!" Ez az egyik legtöbbször alkalmazott zsarolás, amit a narkós használ a szüleivel, hozzátartozóival szemben, akik bedőlnek neki. A narkós kicsinálja a szüleit, akik azt hiszik, a gyereküknek adnak pénzt. Pedig nem! A narkósnak adják. És ezzel nem segítenek, sőt, fenntartják a poklot!

FONTOS! A szülők számára a legfontosabb szempont lehetne, hogy a narkós nem az ő gyerekük, de a szülők csak a gyereket látják... A gyerek nem meghalni szeretne, hanem narkózni! De nincs pénze. Viszont rájön arra, hogy szülei zsarolhatók. Mit tesz hát? A legdurvább zsarolást használja, mert gyorsan kell neki a pénz ...

KÁBÍTÓSZEREK ÉS HATÁSAIK

GYÓGYSZEREK:
a legtöbb nyugtató erős pszichikai, némelyik közepesen erős fizikai függőséget okoz. Alkalmazásuk a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál, különösen 30-35 éves kortól.

Azonnali hatás: oldja a feszültséget, így a világ elviselhetőbbé válik. Az eufória elég ritka. Túlszedés esetén enyhe esetben ájulásszerű alvás, súlyos esetben halál is bekövetkezhet. Hosszú távú hatás: erős tudati, érzelmi beszűkülés, elhanyagoltság, néha elbutulás. Először tanulási, emlékezési nehézségek, majd memóriavesztés.

TÉVHIT! Sokan azt hiszik, a nyugtató nem drog, hiszen orvos írja fel. Több százezren ringatják magukat ebben a tévhitben!

MARIHUÁNA: fogyasztásához szükséges kellék a pipa, ami kisebb a hagyományosnál, illetve cigarettapapír, amibe beletekerik a fű termését.

Rövid távú hatás: fokozódó magatartászavar, hasonló a kamaszkori viselkedéshez, követelőzés.

Hosszú távú hatás: emberi kapcsolatok leépülése, bűnözés, mentális képességek jelentős csökkenése, az élethez szükséges motiváció elvesztése, dührohamok, hirtelen hangulatváltások, esetenként pszichózis.

TÉVHIT! A fű csapdája, hogy sokan azt hiszik, nem lehet hozzászokni. Az igazság, hogy fizikális hiánytüneteket okoz. Nem minden esetben, de előfordul, hogy elvezet a kemény drogokhoz.

HASIS: ugyanazok vonatkoznak rá, mint a fűre. Magyarországon azonban nem annyira elterjedt, mint a marihuána.

LSD:
társasági drog, hallucinációt, zavart tudatállapotot okoz. Éppúgy okozhat kirobbanó jókedvet, mint depresszív hangulatot.

Használatának lehetséges következménye: extrém mértékű szorongás, skizofrénia, elmebaj.

AMFETAMIN: nagyon elterjedt drog, az akut speed fogyasztók élete olyan, mint a keménydrog függőké. Komoly fizikális és mentális függőséget okoz. Rövid távú hatás: hasonló az extasyéhoz. Gyakori az amfetamin-pszichózis is. Hosszú távú hatás: durva személyiségtorzulás, depresszív állapot.

TÉVHIT! A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem könnyű drog!

EXTASY:
az egyik leggyakrabban használt drog. Hozzászokás van, főleg lelki függőséget okoz.

Rövid távú hatás: magatartás-változás, agresszivitás, nagyon tág pupilla, szívritmuszavar, kényszeres rágás, szájszárazság, látványos izzadás, kontollálatlan mozgás, ájulás, pánikroham.

Hosszú távú következmény: érzelmi kiüresedés, maradandó mentális károsodás, elmebaj.

TÉVHIT! Sokan azt hiszik, hogy könnyű drog.


KOKAIN:
főleg lelki függőséget okoz, a jó anyagi körülmények között élők engedhetik meg maguknak.

Rövid távú hatás: felfokozódik a gondolkodás és a teljesítőképesség, miközben az érintett akaratos, agresszív lesz. A kokainmérgezés agyvérzést, infarktust, eszméletvesztést okozhat. Hosszú távú hatás: a teljesítmény látványos csökkenése, személyiségtorzulás, paranoia.

ELGONDOLKODTATÓ! Egy kísérlet során a kokainfüggő majom egy újabb adag anyagért tizenháromezerszer volt képes lenyomni az adagolókart.

HEROIN: fogyasztása minden formában függőséget okoz.

Rövid távú hatás: megnyugvás, tolerancia, lelassult beszéd, rekedtes hang, bambulás. Hosszú távú hatás: az élet teljes összeomlása, szellemi torzulás, erkölcsi összeomlás, fizikális leromlás, AIDS, májgyulladás, gátlástalanság.

TÉVHIT! A heroinisták azt hiszik, erősebbek lehetnek a heroinnál.

MÁKTEA: kelet-európai „jellegzetesség". Kémiai szempontból a legpusztítóbb ópiát. Hatása és elvonási tünetei hasonlóak a heroinéhoz, de a leállás sokkal hosszabb és fájdalmasabb.

SZIPU:
hajdanában ez töltötte be a heroin helyét. Napjainkban csak kevesen élnek vele.

Rövid távú hatás: intenzív örömérzet, eufória, erős hallucináció, a külvilág teljes megszűnése. Hosszú távú hatás: agysejtpusztulás, visszafordíthatatlan elbutulás.

TÉVHIT! Egyszeri alkalom, a kipróbálás még nem árthat, nem lehet hozzászokni.

Reméljük,  írásunkkal sikerült felhívni a szülők és az érintettek figyelmét is arra, hogy a kábítószer-élvezet átmeneti örömfokozó hatása mellett milyen hatalmas károkat okoz a függőségben élők testi-lelki egészségében és a környezetükben élőkkel való kapcsolatukban! Bízunk benne, hogy talán lesznek, akiket ez visszatart a „trendiségtől" és ezzel az önrombolástól, illetve másokat elgondolkodtat, és talán a kiúthoz vezető első lépés megtételére ösztökél! Sok sikert és kitartást kívánunk hozzá mindenkinek!
Figyeljen gyermekére
városbiztonság
szenvedélybetegségek
családon belüli erőszak
áldozatvédelem
Hírek
programajánló
képtár
video
Bűnmegelőzési akadémia