Új utakon

A füvezés veszélyei

Nincs még egy olyan kábítószer, amit annyian kipróbáltak volna, mint a hasist és a marihuánát. Világszerte kb. 400 millióan élnek vele kisebb-nagyobb rendszerességgel Milyen veszélyeket rejt valójában a füvezés? Manapság sajnos már nemcsak a szórakozóhelyeken, hanem akár az utcán sétálva is érezhetjük a jellegzetes illatot, mely nem cigiből, esetleg pipából származik, Rengetegszer hallani, ahogy fiatalok váll rángatva és érdektelenül a következő magyarázat mögé bújnak: "A füvezés egyáltalán nem veszélyes, még senki nem halt meg tőle pedig hatalmas tévedés. Magában nem életveszélyes a hasis és a marihuána, mégsem szabad alábecsülni ennek egészségkárosító, pszichikai és fiziológiai hatásait Az utóbbi jelentkezhet akár szimpla rosszullét formájában is. A drogozás hosszú távon viszont légúti, ill. emésztőrendszeri problémákhoz is vezethet, hiszen a kender füstje háromszor annyi kátrány tartalmaz, mint a dohányfüst. A szer használói által leggyakrabban említett pszichikai hatások a következők: boldogság, kedélyesség, kreativitás, az egymás közti kommunikáció elmélyülése. Szintén sokszor előfordul, hogy a gátlások feloldódnak, ez többnyire barátságos hangulatban vagy kitárulkozásban nyilvánul meg. Gyakoriak azonban a hirtelen hangulatváltozások: a féktelen jókedvét minden átmenet nélkül magába fordulás, esetleg mély depresszió válthatja fel Több esetben ennek a következménye az öngyilkosság, tehát a "füvezés" mégiscsak hálált okozhat. Stabilabb egyéneknél félelem, szorongás és pánikreakciók is felléphetnek Rendszeres fogyasztók esetében emellett koncentrációs zavarokat és tanulási problémákat is észlelnek. Különösen veszélyeztetett korcsoport a tinédzsereké, akiknél a testi fejlődést is gátolhatja, ill. lassíthatja a különböző szerek használata, az iskolában padig romolhat a teljesítményük. Az egészségromboló hatások mellett van még egy óriási veszély, amely minden füvezőre leselkedik: a marihuána beszerzése és használata révén olyan társaságba kerülhetnek, ahol könnyebben hozzájuthatnak a kemény drogokhoz, így nagyobb eséllyel fogják ezeket kipróbálni. És ne feledkezzünk meg a legfontosabbról: a drogfogyasztást (Előállítást, birtoklást és az ezzel történő kereskedelmei) a törvény bünteti!

 Légy észnél!

"Még akkor is, ha a társaság miatt oly' csábító a drog. Nem, nem a megszokott az unalomig ismételt, "ne csináld" típusú könyörgés következik Helyette itt a színtiszta valóság, minden ködösítés nélkül a drogelvonókúra!" Modern épület ad otthont a fekvőbetegeként orvosi megfigyelés alatt álló elvonósoknak, a szobák tágasak, a fürdő európai, tiszta, a személyzet kedves, mégis valahogy rossz bent a levegő. Talán a bezártság teszi, innen ugyanis az erősen függő betegek nem mehetnek ki, sokszor az elvonási tüneteket annyira legyengítik a szervezetet, hogy nem is lennének rá képesek. A drog azonban (még oda is!) "bemegy"! Ezért zárják azokat az ajtókat és alaposan megnézik, ki lép be rajta látogatóként...

 Drogelvonás

Először gyógyszeres kezelést kap a gyógyulni vágyó, amely átsegíti az elvonási tünetek fájdalmain, ekkor súlyos hidegrázás, ingerlékenység, epilepsziás rohamok jellemzik a beteget. Fizikai fájdalmat érez, mert megfosztotta szervezetet az anyagtól Nehéz ezt átvészelni, mert egy kis kábítószertől azonnal elmúlna minden fájdalma Sokat segíthet ebben a fázisban a család, a barátok, főleg, ha a beteg csak a kezelésekre jár be a kórházba, nem fekszik be, (Az elvonókúrára jelentkezők 80%-a járóbetegként próbál meggyógyulni.) ilyenkor ugyanis nagyobb a csábítás és könnyebben lehet újra droghoz jutni. Ha az elvonás miatt fizikai gyötrelmeken túl van a beteg, jönnek ki a lelki gondok. Ezeken akár több évig is tartó pszichoterápiás kezeléssel segítenek, amellyel a beteg ismét meg tanulja kezelni a stressz-helyzeteket, támaszt kaphat ahhoz, miként legyen úrrá meg-megújuló drogéhségén. Sajnos az esetek többségében olyan erős a lelki függőség, hogy az elvonókúrára jelentkezők 70%-a visszaesik. A klubokban forgalmazott illegális drogok ritkán készülnek tiszta anyagból és mivel az összetételük ismeretlen, nem lehet pontosan tudni, hogy milyen, egészségre káros anyagokat tartalmaznak még meglehet, hogy ezek hatása közvetve, csak évekkel később jelentkezik, Amerikában volt már rá példa, hogy a fiatal korukban erősen drogozó szülők gyermeke szellemileg vagy testileg visszamaradottan jött a világra. Mondd, mi van, ha a szer, amit beszedsz nem tiszta?

 Jól érzem magam tőle?

"A kábítószerben az a jó, hogy olyan világba visz, ahol megfeledkezel minden bajodról, ahol csak boldogságot érzel" - vallják a drogosok. TÚRÓT! Arról nem beszelve, hogy a különféle szerek hatása attól függ, hogy milyen környezet vesz körül. Ha ismeretlen, barátságtalan a hely, ha éppen görcsös lelkiállapotban vagy, akkor a drog nem a boldogságodat tuningolja fel, hanem a félelmeidet. Ezek az esetek juttatták el a drogot szedő fiatalt ahhoz, hogy úgy lássa: a falon lévő, tigrist ábrázoló képből megtámadja őt az állat. Vagy, hogy megindul felé a plafon, az erkélyen állva a tizedik emeltre "feljön" a föld, amelyre nyugodtan kiléphet, netán azt képzeli, hogy tud repülni, ezért bátran leugrik a tetőről. Szerinted az ember tud repülni? 

Ez a büntetés!

- Kábítószer-fogyasztásért (a mennyiségtől függetlenül) 2 évig terjedő szabadságvesztés

- Csekély mennyiségű drog használatáért pénzbüntetés vagy közmunka

- Csekély mennyiségnél több kábítószer fogyasztásáért 5 év szabadságvesztés

- Csekély mennyiségű kábítószer forgalmazásáért 2-8 év szabadságvesztés

- Jelentős mennyiségű kábítószer fogyasztásáért 5-15 év szabadságvesztés

- Jelentős mennyiségű kábítószer terjesztéséért 10-15 év, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés

- 18 múltál és kiskorút kábítószerhez juttatsz 5-10 év börtön

- Alkalmi fogyasztók; nem függők, tehát nem választhatják a gyógykezelést a büntetőeljárás helyet. A kiszabható legnagyobb büntetés 2 év börtön, de ha ez a lebukott fogyasztó első ügye, akkor alkalmazhatnak pusztán megrovást, vagy az ügyész elhalaszthatja a vádemelést. Először! De ebben az esetben is magatartási szabályokat írnak elő; ha az illető újra elkövet valamilyen bűncselekményt, azonnal vádat emelnek ellene.

- Kábítószerfüggők: enyhébb büntetésre számíthatnak, nem ítélhetik el őket, ha igazolják, hogy gyógykezelésben részesülnek. Ezt csak akkor vehetik igénybe, ha saját használatukra tartanak drogot.

Drogsegély

Drogstop; 0680/505-678

Krízisügyelet: 0680/505-003

Nyíró Gyula Kórház, Drogambulancia 1135 Bp., Jász u. 84-88., Tel: 485-2015

Forrás: Target 2000 Stúdió, Légy észnél! program

Összeállította:

Orosz Mihály

 

 


Figyeljen gyermekére
városbiztonság
szenvedélybetegségek
családon belüli erőszak
áldozatvédelem
Hírek
programajánló
képtár
video
Bűnmegelőzési akadémia