Új utakon

Függő játszma

Függő játszma - A drog csapdájában


Világszerte 140 millióan rabjai a kábítószernek. Tizennyolc éve, azaz 1987 óta az ENSZ döntése alapján június 26-a a kábítószer elleni küzdelem világnapja. Hazánkban ötödik éve egy egész hetet szentelnek rá. Ekkor zajlanak a különböző szakmai konferenciák, kampányok és információs programok. Az idei rendezvénysorozatot a „Becsüld önmagad - az egészséget válaszd!" szlogen kísérte.

A „drogos hét" szervezőinek célja idén is az volt, hogy tudatosítsák a társadalomban a kábítószer-fogyasztás okozta egyre növekvő problémákat, és minél több hiteles információt juttassanak el az érintettekhez: a diákokhoz, a tanárokhoz, a szülőkhöz, az edzőkhöz és minden olyan szakemberhez, aki valamilyen formában kapcsolatba kerül a fiatalokkal. Emellett arra is hangsúlyt fektettek, hogy a fiataloknak alternatívákat kínáljanak a drogozással szemben.

FÉLIDŐBEN A DROGSTRATÉGIA

Az ICSSZEM és a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet konferenciáján értékelték a 2000-ben elfogadott kábítószer-ellenes stratégia eredményeit, amit egy eseti vizsgálóbizottság 2006 tavaszán megoszt a parlamenttel is, amikor előterjeszti vizsgálódása nyomán született jelentését...

A kormány drogstratégiája a megelőzésre, ártalomcsökkentésre és az alternatív szórakozási formák biztosítására épül. A rendezvénysorozaton több ízben is elhangzott: a kormány nem változtat a jelenlegi középutas drogpolitikáján, vagyis nem kívánja kivonni a büntetőjogi kategóriából a fogyasztást. A kábítószert alkalomszerűen használók viszont ezután is elkerülhetik a büntetőjogi felelősségre vonást, ha részt vesznek egy hat hónapos felvilágosító-rehabilitációs programban, az „Elterelés”-ben.

TOPLISTA: MARIHUÁNA, SPEED, EXTASY

Az elmúlt tíz évben a világon mindenhol emelkedett a kábítószer-fogyasztás, de Nyugat-Európához képest Magyarországon relatíve alacsonyabbak a drogfogyasztási mutatók. A drogok „népszerűségi listáját" továbbra is a marihuána vezeti, utána sorrendben az amfetaminszármazékok - speed -, az extasy, a kokain és a heroin következik. Hazánkban a marihuána-, a kokain- és a heroinfogyasztás elmarad az európai átlagtól, ugyanakkor a speed és az extasy tekintetében egyformák a mutatók.

AMIRŐL A STATISZTIKA ÁRULKODIK...

Az Országos Addiktológiai Intézet és az OPNI adatai alapján a 2003-as év drogstatisztikája - a teljesség igénye nélkül - a következő:

A gondozott betegek száma összesen:

15 333 fő, az új betegek száma: 6029 fő.

Gondozottként nyilvántartott drogbetegek száma, kábítószertípusok szerint:

nyugtatótípus: 5116 fő, kannabisz típus: 3875 fő, opiáttípus: 2599 fő, politoxikománia: 1617 fő,

amfetamin típus: 1286 fő, egyéb: 840 fő

A különböző gondozóintézetekben lévők száma:

pszichiátriai osztály: 6297 fő, drogambulancia: 5108 fő , addiktológiai gondozó: 2991 fő, pszichiátriai gondozó: 881 fő, gyermekpszichiátriai gondozó: 56 fő

Tíz főnél magasabb droghalálozás megyénként:

125 fő Budapest,

60 fő Hajdú-Bihar megye,

18 fő BAZ megye,

12 fő Győr-Sopron megye,

10 fő Békés megye

Összeállította: Czellér, T.E.

Ideál - Reforméletmód magazin 2005;17(8):5-7   Celsus Kft.

2005-07-27

 


Figyeljen gyermekére
városbiztonság
szenvedélybetegségek
családon belüli erőszak
áldozatvédelem
Hírek
programajánló
képtár
video
Bűnmegelőzési akadémia