Új utakon

Hírek

2010. június 1.
A fedél nélküliek az egykori Radari munkásszállón - Emberhez méltó viszonyokat teremtett a Mentőszolgálat
Utcai szociális szolgálat, éjjeli menedékhely, nappali melegedő, és átmeneti szállás várja azokat, akiket a rendszerváltás veszteseiként szoktak emlegetni. Egyszerűen hajléktalanoknak, szebben fogalmazva fedél nélkülieknek hívjuk őket. A társadalom tagjainak zöme elutasító velük szemben, a problémát értetlenül, előítéletekkel közelíti.

A média legtöbbször a téli kemény fagyok beálltával adja hírüket, olyankor sokakban feltámad a szolidaritás érzése. Meg karácsonykor, amikor nehéz sorsú embertársainkon illik segíteni. 2004-ben létrejött a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, amely a róluk való gondoskodást vállalta fő feladatául. 

  • A volt Radari munkásszállóban, a Papírgyári út 11. szám alatt 2009. augusztus 5-én nyílt meg a Hajléktalanok Átmeneti Szállója és Éjjeli Menedékhelye - vezet vissza az időben Oláh János az általuk működtetett intézmények általános igazgatója. - Integrált intézménnyé alakultunk 2010 májusától. Beletartozik az utcai szociális szolgálat, a nappali melegedő, az éjjeli menedékhely és az átmeneti szállás. Korábban itt működött a szenvedélybetegek nappali intézménye is, amely szolgáltatás azóta már megszűnt. Több, mint 400 regisztrált hajléktalan él a városban. A velük való törődés az utcai szociális szolgálattal kezdődik. 
Segítenek kikerülni ebből az élethelyzetből
Először is megkeresik, felderítik és felveszik a kapcsolatot a hajléktalanná vált emberekkel. A szociális munkás felajánlja a segítséget, így iratpótláshoz, szálláslehetőségek biztosításához, a nappali melegedőben a pihenéshez, a ruházat tisztításához, cseréjéhez, étkezéshez, munkahelykereséshez. Programot kínálnak a szabadidő hasznos eltöltéséhez. Élethelyzetükből való kikerüléshez, ha igénylik, szociál-terápiás foglalkozásokat szerveznek. Az elérhető támogatásokról információkat nyújtanak. Az egészségügyi alap- és szakellátáshoz jutásban is segítenek.

Az 50 fő befogadására alkalmas éjjeli menedékhely délután öt órától másnap reggel hét óráig áll rendelkezésükre. Itt tölthetik az estét és az éjszakát biztonságos körülmények között. Az átmeneti szálló folyamatos nyitva tartással működik, s kötnek egy megállapodást a szolgáltatásaikra. A nappali melegedő májustól 100 férőhelyes. Az átmeneti szállón lakókat szociális gondozók segítik az életvitelükben és abban, hogy helyzetükből kiutat találjanak. A cél az, hogy önálló életet éljenek. Van, akiknek sikerült albérletet szerezni, az elveszett családi kapcsolatait újraépíteni, szakmájának, képességeinek megfelelő munkát találni. Az épületen belül elérhető áron albérleti szálláslehetőségek is kínálkoznak.

Közcélú foglalkoztatottakat is alkalmaz az alapítvány
Arra a kérdésre, hogy kik segítik az alapítvány munkáját, megtudom, hogy főállású szociális szakemberek és többen közcélú foglalkoztatottak, akik a tartós munkanélküliek és segélyezettek köréből kerültek ki. Hasznos és értelmes munkával keresik meg a kenyerüket.
S nem megkerülve a velük kapcsolatban rögzült sztereotípiát, megerősítést kapok arról, hogy a hajléktalanoknak elsősorban alkoholproblémákkal küszködnek, viszont kevés köztük a drogfogyasztó. A 18-24 év közötti korosztály füvezik. Találtak már tűt is náluk, és akadt gyógyszerfüggő is közöttük. Ezek azonban egyéni eseteknek számítottak.

Az alapítvány az eredmények eléréséhez jó kapcsolatot alakított ki a közterületi felügyelettel, a munkaügyi központtal, a kórházzal, azon belül a sürgősségi betegellátóval, a szociális irodával, a gyámüggyel, a kulcsi idősotthonnal és ápolási osztállyal, a Katolikus Karitasz dunaújvárosi csoportjával, a református egyházközséggel, az evangélikusokkal és a Máltai Szeretetszolgálattal.

Minden feleslegessé vált dolog hasznosul
Az alapítvány munkatársai várják az adományokat: tartós élelmiszereket, ruhaneműket, könyveket, háztartási cikkeket, konyhafelszereléseket, bútorokat stb. Bővebb felvilágosítással Oláh János általános igazgató, a 20/9114160-as mobiltelefon számon szolgál.
Szente Tünde
Figyeljen gyermekére
városbiztonság
szenvedélybetegségek
családon belüli erőszak
áldozatvédelem
Hírek
programajánló
További hírek:

2011. 06. 07.

Gyerünk a moziba be!

Kulturális centrum a város szívében - a galéria újraindítása, gasztronómiai műhely létrehozása, koncertek, kiállítások rendezése... >>>

2011. 05. 24.

Kilátások az ellátásban Kábítószer-érintettség Dunaújvárosban

Ha a hazai legfrissebb kutatások alapján becsüljük meg a dunaújvárosi kábítószer-használók létszámát, akkor ötezer fő körüli az a populáció, amely az elmúlt esztendőben feltételezhetően drogozásban érintett – kezdte előadását Horváth Gergely, a Nemzeti Drog Fókuszpont munkatársa azon a szakmai felkészítő tréningen, amely az egy esztendővel megkezdett TÁMOP 5.4.1. projekt részét képezi. >>>

2010. 11. 26.

A javasolt drogmennyiség: 0 milligramm - a toxikológus ajánlásával

Drogos a gyerek, szülői pánik a XXI. században! címmel tartott előadást november 17-én a Dunaújvárosi Főiskolán dr. Zacher Gábor toxikológus. A későesti rendhagyó szülői értekezlet ötlete Szalai Attila okleveles kohómérnöktől származik, aki maga is szülő, és aggodalommal néz a jövő elé. Az elhangzottakról készítettünk összefoglalót. >>>

2010. 11. 18.

Jubilált az IITI Háttér szervezet, befogadó intézet, szociális mentsvár

Tíz esztendővel ezelőtt jött létre az Ifjúsági Információs Tanácsadó Iroda, az IITI Dunaújvárosban. November 4-én idézték fel a mögöttük hagyott évtizedet az iroda alapítói, a hozzá kapcsolódó Dunaújváros Ifjúságáért Közalapítvány kurátorai, felügyelő bizottságának tagjai, valamint mindazok, akik együtt működtek velük. >>>

2010. 11. 18.

Szociális szinergia a krízisbe kerültekért - Honlap az adományosztás gyorsítására

A szociális segítséget adók egy asztalhoz ültetése volt a célja annak a konferenciának, amelyet november elején a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány szervezett. A tevékenységek összehangolását, szorosabb együttműködést és egy információs weblap létrehozását látja szükségesnek a diskurzust kezdeményező. >>>

2010. 11. 04.

A drogos onnan vár segítséget, ahonnan el tudja fogadni. A kábítószer-fogyasztás nyílt titok

Hazánkban a szenvedélybetegségek közül sokan tabuként közelítenek a kábítószer-fogyasztáshoz. Mivel törvénybe ütköző nem csak az előállítása, forgalmazása, terjesztése, hanem a fogyasztása is, a kipróbálók, az alkalmi illetve rendszeres fogyasztók nem verik nagydobra, hogy szerhasználók. >>>