Új utakon

Hírek

2010. április 28.
Kissúlyú konfliktus végzetes következménnyel - Azonnal hívjuk a 107-et vagy a 112-es számot!
Dunaújváros rendőrkapitányával, Budavári Árpáddal, amikor elterveztük a beszélgetést, nem is sejtettük, hogy Dunaújváros is bekerül a bűnügyi krónikákba. Méghozzá halált okozó testi sértés és csoportos garázdaság okán.

Eredetileg a márciusban kezdődő országos rendőrségi akcióról, a „Közbiztonsági Hálóról”, a legújabb városi rendezvénysorozatról, a „Közösen a közbiztonság javításáért” elnevezésűről szerettem volna kérdezni. Az élet felülírta a rendőrséget hírbehozó cigaretta-elkobzási ügyet is, amikor április 19-én tragédiába torkollott egy konfliktus. A város lakóit olyannyira felkavarta az eset, hogy nem mehettünk el szó nélkül mellette. Így a beszélgetésünket ebbe az irányba vittük el.

 • A végzetes kimenet még inkább fókuszba helyezi azt, hogy tizenéves gyerekek a történtekhez képest kis súlyú konfliktust, ilyen módszerrel rendeznek egymást közt. Nem lehet hagyni, hogy erőszakra erőszak legyen a válasz. A legszomorúbb az, hogy meghalt egy ember, és hogy mentek találgatások. Ez nem etnikai-, ez nem maffia ügy, ez sajnos pulóver-lopás számon kérésére adott erőszakos válasz.
 • A társadalom részéről a rendőrség irányába óriásiak az elvárások, mintha azt vélnék, hogy mindenható.
 • Szilveszterkor brutálisan összevertek egy gyereket, pillanatok alatt elkaptuk őket. A Gagarin téri és a Móricz iskola előtti rablások elkövetői is elfogtuk. Másik iskola előtt is hasonló esetek fordultak elő, azok az elkövetők is megvannak. A rendőrség egyik oldalról láthatóan mindent megtesz azért, hogy ezeket a garázda elemeket elkapja, viszont megtörténhet az is, ami miatt, most beszélgetünk. A rendőri jelenléttel nyilván elejét lehet venni jó néhány történetnek, azonban, ha aznap a megye minden rendőre ebben a városban lett volna, sem biztos, hogy a Bánki iskola sarkára éppen akkor jutott volna egy. 
 • Miért a fiatalok kerülnek újabban reflektorfénybe a társadalom tagjait felkavaró bűnesetben?
 • Ha csak azt vizsgáljuk, hogy mennyi a városban az erőszakos bűncselekmények száma, függetlenül az elkövetők vagy a sértettek kor szerinti megosztásától, akkor nem feltétlenül magasabb ez a szám. De a lakosság előtt sokkal látványosabban jelenik meg az erőszak, mint korábban. Külön felhívja a figyelmet magára, ha fiatal- vagy gyerekkorúak követik el a bűncselekményeket. Ezek nem váratlanul értek minket, van előzményük. Két éve bementünk általános iskolákba a pedagógusok, iskolaigazgatók, szülők jelzései alapján. Olyan eseteket tudtunk meg, amelyeknél nagyon vékony volt a mezsgye a gyerekcsíny, a vásott kölök rossz cselekedete, vagy a kriminalizáció között. Ezek csupán töredékét kellett bűntető-eljárásban kezelni. Órákat adtunk, felvilágosítottuk a gyerekeket, igyekeztünk szép szóval beavatkozni a történésekbe. Ott, ahol a közösségre gyakorolt nemkívánatos hatása és a társadalomra veszélyes volta merült fel, eljárásokat indítottunk. Például a nagyok a kicsik uzsonna pénzét, telefonját, MP3 lejátszóját vették el. Ezután két esztendő viszonylagos nyugalom következett.
 • Maguktól eszelnek ki ilyen cselekedeteket az elkövetők? A haverok, vagy talán a szüleik biztatják őket?
 • A gyerekek mintakövetők. A média, a televízió, az Internet felelőssége nem kérdéses. A fogyasztói társadalom nálunk is kialakult. Akinek jobb van, azt utol kell érni. Egyesek nem képesek belenyugodni abba, hogy azzal elégedjenek meg, ami van, többre vágynak, s azt bármi áron meg szeretnék szerezni. Dunaújvárost kikiáltották „bűnös városnak”, pedig nem az!
 • Mióta világ a világ, az agresszió jelen van a társadalmak életében. Az utóbbi évtizedekben mintha még inkább felerősödne az agresszió, ennek lehet egyik oka, hogy a fejlett országokban nincsenek háborúk, ahol a férfiak levezetik a bennük levő harci ösztönt?
 • Olyan szintű az információáramlás, hogy bármilyen mintát pillanatok alatt meg lehet találni, és le is lehet követni. Annyira kinyílott a világ, hogy nem csupán a jó, de a rossz is áramlik felénk. Manapság mindenért a felelőst keresik. Ha minden morális társadalmi hiányosság egy dologra vetítődik, akkor egybázisú, egypólusú lesz a felelősök rendszere, s nagyon eltorzítja azt, hogy mit lehet a hibák kiküszöböléséért tenni. Vegyük már észre, hogy ez nem egy előadás, amit az ember kívülállóként néz, tapsol, ha jó; fütyül, ha rossz, hanem ebben mindenkinek megvan a maga szerepe. Épp az önkormányzat képviselőivel is arról beszéltünk, hogy ébredjünk fel, fogjunk össze, és tegyünk ez ellen. Nem szabad senkit egyedül hagyni, se családot, se iskolát, se rendőrséget, se a fiatalokat. Ha ezek a gyerekek ilyenek tizenévesen, milyenek lesznek harminc, negyvenévesen, amikor már nekik is lesznek gyerekeik, s azok képezik a későbbi társadalmak gerincét. Tehát nem kívülről kell szemlélni a történéseket! Mindenki tegye meg a magáét benne! A szülő beszélgessen el a gyerekével, milyenek a társaik? Milyen környezet veszi őt körül?
 • A lányok kevesebbet szerepelnek az erőszakos bűnesetek elkövetőiként. Levonható a következtetés, hogy a fiúk felülreprezentálják az agresszív cselekedetek?
 • Mások azok a veszélyek, amik a lányokra leselkednek. Valóban gyakrabban fiúk követik el a legtöbb erőszakos cselekményt, de még sem szabad „szeletelni” ezeket a dolgokat. Itt fiatalokról beszélünk, általános iskolástól egyetemistáig, akikkel hangot kell találni. Azt sem lehet túlzottan hangoztatni, hogy a „fiatalok” általában. Vannak nagyon egészséges szemléletű fiatalok, akik példát kell, hogy adjanak a többieknek. Ebben a városban kiváló sportolók éltek és élnek. Sokáig lobbiztam azért, hogy az élsportolók kerüljenek közelebb a fiatalokhoz. Óriásplakátokról nézzenek le ránk, lássuk, halljuk őket. Természetesen nem csupán a sportban találhatnak példaképeket. Több éve létezik a Kapitányságon a Bűnmegelőzési alosztály, amelynek tagjai nem csupán a gyerekekkel, hanem a tanárokkal is beszélgetnek. Ez utóbbiaknak arra hívjuk fel a figyelmüket, hogy járjanak nyitott szemmel, hogy észrevegyék a bajok előjeleit, a feszültségpontokat, amelyeknél időben be kell avatkozni.  És a szülőkhöz is eljutunk a szülői munkaközösségeken keresztül.
 • Mit lépnek a tragikus eset nyomán?
 • Már az első héten megjelentünk az iskolákban. A végső megoldás még is csak a családban keresendő. Egymásra figyelve tudunk eredményeket elérni. Nincsenek csodák. Nincsenek olyan receptek, amelyekből már rég ne tudnánk, hogy mivel lehet nagy eséllyel megelőzni a bajokat. Csak ezeket elő kell venni. A felmérések alapján kimutatott négy perc (!), amennyit a szülő a gyermekével tölt, legyen több, s akkor már van kihez fordulnia a fiatalnak a gondokkal. A rendőrség fel tudja nyitni az emberek figyelmét több mindenre, de az embereknek maguknak kell megtalálniuk a megoldást. A bűncselekményt követően megvizsgáltattam, hogy közterületi egységeink a bűncselekmény idején hol tartózkodtak, mit csináltak. Négy gépkocsizó járőr teljesített szolgálatot nap közben. Négy egységgel mindenhol nem tudtunk jelen lenni, de a város minden pontján rövid idő alatt meg tudtunk jelenni. Egyik autónk járőrei egy piactéri áruházban történt lopás miatti intézkedésüket fejezték be, és tartottak a város felé, amikor az ügyelet a bejelentésre a Bánki iskolához küldte őket. Ők értek ki leghamarabb, még a mentők előtt, a gépkocsiban található elsősegély csomag segítségével látta el a sérült fiút egy közelben tartózkodó betegápoló. Az iskola környékén a kora délutáni időszakban sokan tartózkodtak. Ha akad valaki, aki nem a tragédiával végződő konfliktus után, hanem annak kirobbanásakor ragad telefont, ma talán nem égnek mécsesek az utcasarkon.
Szente Tünde
Figyeljen gyermekére
városbiztonság
szenvedélybetegségek
családon belüli erőszak
áldozatvédelem
Hírek
programajánló
További hírek:

2011. 06. 07.

Gyerünk a moziba be!

Kulturális centrum a város szívében - a galéria újraindítása, gasztronómiai műhely létrehozása, koncertek, kiállítások rendezése... >>>

2011. 05. 24.

Kilátások az ellátásban Kábítószer-érintettség Dunaújvárosban

Ha a hazai legfrissebb kutatások alapján becsüljük meg a dunaújvárosi kábítószer-használók létszámát, akkor ötezer fő körüli az a populáció, amely az elmúlt esztendőben feltételezhetően drogozásban érintett – kezdte előadását Horváth Gergely, a Nemzeti Drog Fókuszpont munkatársa azon a szakmai felkészítő tréningen, amely az egy esztendővel megkezdett TÁMOP 5.4.1. projekt részét képezi. >>>

2010. 11. 26.

A javasolt drogmennyiség: 0 milligramm - a toxikológus ajánlásával

Drogos a gyerek, szülői pánik a XXI. században! címmel tartott előadást november 17-én a Dunaújvárosi Főiskolán dr. Zacher Gábor toxikológus. A későesti rendhagyó szülői értekezlet ötlete Szalai Attila okleveles kohómérnöktől származik, aki maga is szülő, és aggodalommal néz a jövő elé. Az elhangzottakról készítettünk összefoglalót. >>>

2010. 11. 18.

Jubilált az IITI Háttér szervezet, befogadó intézet, szociális mentsvár

Tíz esztendővel ezelőtt jött létre az Ifjúsági Információs Tanácsadó Iroda, az IITI Dunaújvárosban. November 4-én idézték fel a mögöttük hagyott évtizedet az iroda alapítói, a hozzá kapcsolódó Dunaújváros Ifjúságáért Közalapítvány kurátorai, felügyelő bizottságának tagjai, valamint mindazok, akik együtt működtek velük. >>>

2010. 11. 18.

Szociális szinergia a krízisbe kerültekért - Honlap az adományosztás gyorsítására

A szociális segítséget adók egy asztalhoz ültetése volt a célja annak a konferenciának, amelyet november elején a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány szervezett. A tevékenységek összehangolását, szorosabb együttműködést és egy információs weblap létrehozását látja szükségesnek a diskurzust kezdeményező. >>>

2010. 11. 04.

A drogos onnan vár segítséget, ahonnan el tudja fogadni. A kábítószer-fogyasztás nyílt titok

Hazánkban a szenvedélybetegségek közül sokan tabuként közelítenek a kábítószer-fogyasztáshoz. Mivel törvénybe ütköző nem csak az előállítása, forgalmazása, terjesztése, hanem a fogyasztása is, a kipróbálók, az alkalmi illetve rendszeres fogyasztók nem verik nagydobra, hogy szerhasználók. >>>