Új utakon

Hírek

2009. szeptember 23.
Hogy ne így legyen vége(d)!
Élesben nézhették végig a dunaújvárosi középiskolások szerdán délelőtt, hogy mi történik egy halálos közlekedési baleset helyszínén. A balesettel érintett személyeket rendőrök, színészek, valamint a baleseti szimulációs csapat tagjai alakították.

A mentők, a tűzoltók, valamint a rendőrök úgy végezték dolgukat, mint az igazi helyszínen. A holttest alumínium koporsóba emelésekor a nézők között beállt csend jelezte a dunaújvárosi prevenciós bemutató elérte hatását.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság egyik baleseti helyszínelőjében, Kőhalmi László r. zászlós fogalmazódott meg az ötlet azzal kapcsolatban, hogy elrettentő példaként kerüljenek bemutatásra a fiataloknak egy diszkó-baleset helyszínének történései, és ők saját maguk is átélhessék „testközelből” azokat a drámai pillanatokat, amik egy őrült éjszaka után zajlanak le.

Dunaújváros rendőrkapitánya támogatta az ötletet, így a rendőrök felvették a kapcsolatot a mentőkkel, a tűzoltókkal, valamint az önkormányzattal, akik örömmel társultak a kezdeményezéshez. A program lebonyolítását Dunaújváros Megyei Jogú Város vállalta magára.

A főszervező, és egyben koordinátor Szemenyei István, az önkormányzat Kábítószer Egyeztető Fórum titkára „vezényelte” le a szerda délelőtti eseményeket. A program a Városháza színháztermében kezdődött, ahol a meghívott dunaújvárosi középiskolásokat Budavári Árpád r. alezredes, dunaújvárosi rendőrkapitány köszöntötte. A fiataloknak először Kőhalmi László r. zászlós adott baleset-megelőzési tanácsokat, majd Reszegi Imre, a Dunaújvárosi Mentőállomás vezetőjétől hallgathattak végig egy drog-prevenciós előadást. Ezt követően Klein Imre, a Dunaújvárosi Önkormányzat társadalmi bűnmegelőzési referense szólt néhány szót a cigaretta, a drog, valamint az alkohol negatív hatásairól.

Az előadásokat követően a jelenlévők egy kisfilmet nézhettek meg, arról, hogy egy éjszaka során hogyan buzdítják egymást a fiatalok az alkohol fogyasztására, illetve a cigarettázásra. A film úgy ért véget, hogy egy nagy csattanás hallatszott.

Ezt követően mentek ki a fiatalok a térre, ahol már egy berendezett helyszínt láthattak két roncs autóval, amiben a sofőröket rendőrök, az utasokat a Magyar Vöröskereszt Baleseti Szimulációs Csoportja játszotta.

Ahogy az az életben is lenni szokott, a két sofőr egymást hibáztatta a balesetért, majd egyikük értesítette az esetről a rendőrséget. Elsőként a mentők, aztán a rendőrök, végül a tűzoltók értek a helyszínre. A történéseket a mentők részéről, Reszegi Imre, a tűzoltók részéről Orosz Csaba százados, a Dunaújvárosi Tűzoltóparancsnokság mentési osztályvezetője, míg a rendőrség részéről Kőhalmi László r. zászlós kommentálta.

Már az elején kiderült, hogy a vétlen gépkocsiban utazó lány, életét vesztette. Őt egy dunaújvárosi nyomozó alakította.

A lánglovagok a beszorult utasokat szabadították ki az autóból. A jobb hátsó ülésen utazó fiúhoz csak úgy tudtak hozzáférni, hogy erővágóval leszedték az autó tetejét, miközben a mentős már látta is el. A három sérültet először a helyszínen lévő baleseti sátorba, majd onnan mentővel a kórházba szállították. Mindeközben a rendőrök megkezdték a helyszíni szemlét, illetve a sofőrök elsődleges meghallgatását, valamint szondáztatását. Mivel a balesetet okozó sofőr pozitív szondát fújt, vérvételre állították elő. A két sofőr egyébként sértetlenül úszta meg a balesetet.
A legdrámaibb jelent az volt, amikor az elhunyt lány hozzátartozói, két lány és egy fiú – akiket egyébként a Bartók Színház színészei alakítottak - megjelentek a helyszínen, és a lány után érdeklődtek. Sírva fakadtak, amikor kiderült, hozzátartozójuk meghalt.

A nézők közötti csönd ezt követően állt be, amikor a halottszállítók berakták az alumínium koporsóba a lányt. Döbbenet ült ki mindenki arcára.

A bemutató elérte célját.

A szervezők és a résztvevők megköszönték a fiatalok figyelmét, akik ezután a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezete, valamint a Lórántffy Zsuzsanna Szakközépiskola hallgatói által gyakorolhatták a stabil oldalfektetést és az újraélesztést mind egy felnőtt, mind egy csecsemő bábún. Az érdeklődők a sebimitációs készletet is megtekinthették.
A helyszín biztosításában a szervezők segítségére volt a Pannon Polgárőrség és a Dunaújvárosi Városvédő Polgárőrség.


Figyeljen gyermekére
városbiztonság
szenvedélybetegségek
családon belüli erőszak
áldozatvédelem
Hírek
programajánló
További hírek:

2009. 11. 27.

Új csalási módszer jelent meg Dunaújvárosban!!!!

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy Dunaújváros területén az elmúlt időszakban új csalási módszer jelent meg. >>>

2009. 08. 05.

Bravúros, gyors eredmény - előzetesben a GINA osztogatói

A dunaújvárosi nyomozócsoport a hétvégén elfogta azt a két mezőfalvi fiatalt, akiket a múlt hét végén az egyik dunaújvárosi szórakozóhelyen történt mérgezésekkel gyanúsítanak. A bíróság a mai napon mindkettőjüket előzetes letartóztatásba helyezte. >>>

2009. 08. 03.

Bravúros, gyors eredmény - Előzetesben a „GINA” osztogatói

A dunaújvárosi nyomozócsoport a hétvégén elfogta azt a két mezőfalvi fiatalt, akiket a múlt hét végén az egyik dunaújvárosi szórakozóhelyen történt mérgezésekkel gyanúsítanak. A bíróság a mai napon mindkettőjüket előzetes letartóztatásba helyezte. >>>

2009. 07. 11.

Több áldozata is van a fiatalkorú rablónak

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai lakosság bejelentés nyomán elfogták a pár nappal korábban a médiákban is közzétett fényképes körözési felhívással is keresett fiatalkorú rablót, aki ellen így őrizetbe vétele után folyik a nyomozás. >>>

2009. 07. 02.

Fiatalkorú rablót keres a rendőrség

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytat egy kiskorú elkövetővel szemben. A lakosság segítségét kérik elfogásához. >>>

2009. 06. 09.

Gyereksarok a rendőrségen

Az ügyintézéssel óhatatlanul együtt járó várakozást igyekeznek megkönnyíteni a kisgyermekes anyukáknak a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon azzal, hogy gyereksarkot és pelenkázó helyet alakítottak ki az aulában. >>>