Új utakon

Kortárssegítők képzése az Egészségmegőrzési Központban

2009.március 16-20-ig tizedik alkalommal  kortárssegítők képzését tartották az Egészségmegőrzési
Központ /EMK/ munkatársai a középiskolák 10 évfolyamos tanulói számára.

Az évente szervezett képzésen ebben az évben 32 diák vett részt naponta 9órától 17 óráig tartott foglalkozásokon.

A képzésen résztvevő tanulók gondos válogatáson estek át. Dunaújváros minden középiskolájának 10. évfolyamos osztályaiban az intézmény szakemberei tájékoztatták a diákokat és pedagógusokat a képzés céljairól ,tartalmáról.
A tanulók kitöltöttek egy rövid kérdőívet, melyben jelezhették részvételi szándékukat,leírhatták azt is, hogy miért érdekli őket a képzés és javaslatot tehettek olyan társaikra is akik szerintük alkalmasak kortárssegítőnek.

A résztvevők kiválasztása egyéni beszélgetésekkel folytatódott, meg ismerkedtek az EMK munkatársai a jelentkezőkkel és döntöttek arról ki is jöjjön a képzésre. Erről a szülőket és az iskolák igazgatóját is értesítették
Az öt napon át tartó együttlét során délelőttönként 16 -16 fővel 2-2 csoportvezetővel két kiscsoportban , délutánonként a 32 diákkal együtt folytak a beszélgetések, a témák feldolgozása valamint a didaktikai játékok. A kortárs képzést a jó hangulat, a saját magukra, társaikra és a csoportvezetőkre való teljes figyelem jellemezte. Önismeret, kommunikáció,figyelem,értékek, együttműködés serdülőkor,kábítószer használat veszélyei szerepeltek  témaként.
Ezek a diákok remélhetőleg olyan az életkoruknak megfelelő élményeket, szemléletmódot kaptak amely alkalmassá teszi őket a saját életük tudatosabb vezetésére és odafigyelőbbek, nyitottabbak lesznek társaikra is.
A csoport tagjai kéthetente találkoznak a későbbiekben az EMK-ban a csoportvezetőkkel, ahol elmélyíthetik azt a tudást melynek alapjait az egy hét alatt sikerült lerakniuk.


Figyeljen gyermekére
városbiztonság
szenvedélybetegségek
családon belüli erőszak
áldozatvédelem
Hírek
programajánló
képtár
video
Bűnmegelőzési akadémia